Is it time to switch to electric or do you prefer diesel or gas?
Heftrucks, stapelaars, transpalletten, hoogwerkers, schaarliften, Gator transporters: heel wat van onze machines zijn tegenwoordig ook in een elektrische versie te verkrijgen. Daarmee komen we tegemoet aan een duidelijk groeiende vraag bij de klant. Maar kan je een toestel op fossiele brandstoffen altijd en overal probleemloos inruilen voor een elektrisch exemplaar? Twee specialisten van TVH Equipment geven de nodige tekst en uitleg.
Tars Peeters is Sales Representative bij TVH Equipment / Antwerpen. Hij staat in voor de verkoop van rollend materieel, zoals heftrucks, stapelaars en transpalletten. "De voorbije 1,5 jaar heb ik het aandeel van elektrische machines sterk zien stijgen", zegt hij. "Net zoals bij auto's op fossiele brandstoffen legt de overheid ook voor machines steeds strengere emissienormen op. Nieuwe heftrucks op diesel hebben nu al aan Euro 5-motoren. Die moeten verplicht voorzien zijn van een roetfilter en een heel regeneratiesysteem. Zo wordt het prijsverschil met (de op zich duurdere) elektrische machines met een tractiebatterij vrijwel verwaarloosbaar klein."
Elektrisch: ideaal voor binnen
Het duurzame karakter van elektrische machines draagt vast en zeker bij tot hun groeiende succes. Maar Kim Quartier, Workshop Coördinator en Werkgroepverantwoordelijke Machine-inspecteurs bij TVH Equipment / Waregem, ziet nog meer grote voordelen: "Ze zijn zo goed als fluisterstil, hebben geen uitstoot en zijn standaard uitgerust met volle superelastische banden. Die laten geen zwarte strepen na. Vooral in nieuwe magazijnen is dat zeker een pluspunt. Dieselheftrucks daarentegen hebben meestal zwarte volrubberbanden. Die bevatten roetdeeltjes en daardoor zijn sporen op de vloer helaas niet te vermijden."
Binnen hebben elektrische heftrucks dus duidelijk een streepje voor. Voor buitenwerk ligt dat volgens Tars Peeters toch wel anders: "Een beetje motregen kunnen ze zeker aan, maar een langdurige blootstelling aan hevige regen of vrieskou verteren ze niet zo goed. Daarom moeten ze 's nachts altijd binnen staan. Gelukkig wordt de hele manier van inpakken en isoleren stilaan beter. Daarom zullen de machines op fossiele brandstoffen op termijn wellicht ook buiten zo goed als volledig verdwijnen."
Elektrisch: veel minder onderhoudswerk
Qua onderhoudsvriendelijkheid scoren elektrische machines duidelijk het best. "Je moet eigenlijk alleen dagelijks controleren of je het gedemineraliseerde water in de tractiebatterij niet moet bijvullen", vervolgt Kim Quartier. "De loodplaten moeten namelijk constant volledig ondergedompeld zijn. Aangezien er bij het laden warmte wordt geproduceerd, zakt het waterpeil gestaag. Als je dat niet in de gaten houdt, gaat je batterijcapaciteit beetje bij beetje verloren. Er zijn nu trouwens ook machines met een lithium-ion batterij (Li-on), zoals bij elektrische wagens: daar heb je zelfs helemaal geen werk aan. Dieselmachines daarentegen moeten geregeld in onderhoud."
Uiteraard moeten elektrische machines altijd goed opgeladen zijn. Bij een tractiebatterij ben je daar al snel een uur of 12 mee zoet. Daarna kan je in principe weer een volle dag doorwerken. Bij intensief gebruik is een tractiebatterij na pakweg 7 jaar wel stilaan aan vervanging toe. Een ander aandachtspunt is dat bij het laden knalgas vrijkomt, een vrij explosief mengsel van zuurstof en waterstof. Je moet bij het laadpunt dus een goede ventilatie voorzien.
Li-on: geknipt voor sporadisch werk
Li-on batterijen hebben doorgaans een kleinere autonomie (4 à 5 uur). Daar staat tegenover dat je ze makkelijk tussen twee opdrachten door even kan bijladen: een uurtje is goed voor 30% extra capaciteit. Hun levensduur is bovendien tot vijfmaal langer dan bij een tractiebatterij. Elektrische machines met een Li-on batterij winnen de jongste tijd dan ook sterk aan populariteit. "Weliswaar vooral voor sporadisch gebruik", verduidelijkt Tars Peeters. "Klanten die hun heftruck hooguit 4 uur per dag nodig hebben, kan ik de overstap naar een heftruck met Li-Ion batterij aanbevelen. Daar zit de prijs-kwaliteitsverhouding echt heel goed. Moet je machine evenwel de hele dag blijven meegaan, dan is een Li-on batterij momenteel nog niet echt een optie. Daar is het prijsverschil met een tractiebatterij namelijk nog behoorlijk groot. Maar je kan dus gerust stellen dat we vandaag voor elk type klant geschikte elektrische machines hebben."
"De locatie speelt vaak ook een rol", vult Kim Quartier aan. "Op werven zonder elektrisch laadstation zijn propaanflessen een heel flexibele oplossing. Op ruwe, oneffen terreinen heb je sowieso ruwterrein heftrucks nodig en die rijden doorgaans op fossiele brandstoffen. Maar in de meeste gevallen hangt het echt af van de persoonlijke voorkeur van de klant. Een vrij recente evolutie, tot slot, zijn de hybride machines: die werken op diesel én elektriciteit. Zeker bij de kortetermijnverhuur zijn die tegenwoordig zeer gegeerd. En zo zie je dat de markt zich telkens weer aanpast aan de veranderende behoeftes bij de gebruiker!"
Wens je nog meer info over de keuze tussen elektrische machines en toestellen op fossiele brandstoffen? Neem dan hier contact. Wij staan altijd voor je klaar met ons advies op maat.
Keine Kommentare