"Echt een droom om hier te kunnen werken" Mathis kreeg na zijn stage bij TVH Equipment meteen een vast contract
Begin dit jaar volgde Mathis Naessens (22), bachelorstudent Autotechnologie bij Hogeschool VIVES in Kortrijk, een werkveldstage bij TVH Equipment. Beide partijen raakten het daarna snel eens om verder met elkaar in zee te gaan: Mathis wordt na de zomer voltijds diagnosetechnieker.
Mathis haalde vorig jaar zijn professionele bachelor in de Elektromechanica (afstudeerrichting Automatisering) en doet daar momenteel nog een verkorte banana (bachelor-na-bachelor) Autotechnologie bovenop. Voor zijn werkveldstage koos hij evenwel niet voor een verdeler van pakweg Mercedes, Volvo of BMW, maar voor de machines van TVH Equipment.
Vakantiejob, weekendjob én werkveldstage
"Ik woon in Waregem en ken de onderneming al heel lang", vertelt hij. "Na de middelbare school deed ik een vakantiejob van zes weken bij TVH Parts, als problem solver in het volautomatische magazijn. Vervolgens werkte ik er tijdens mijn bacheloropleiding 3 jaar lang in het weekend bij de onderhoudsdienst. Als er bijvoorbeeld ergens een sensor geblokkeerd zat, moest ik dat oplossen."
Het beviel Mathis allemaal zo erg dat het voor hem de logica zelf was om voor de werkveldstage van zijn banaba-opleiding bij TVH Equipment aan te kloppen. "Ik werkte 4 weken in het atelier Thermische Motoren en aansluitend nog 2 dagen bij Diagnosetechnieken", verduidelijkt hij. "Daarna bleef ik daar nog een week als jobstudent. Vooral in de job van diagnosetechnieker komen mijn twee opleidingen mooi samen. In die rol ben je zowat de laatste schakel in de ketting: als andere technische diensten binnen TVH Equipment niet kunnen vinden wat het probleem is, komt een defect toestel bij ons terecht. Dan moeten wij met behulp van allerhande meettoestellen de fout opsporen en indien mogelijk herstellen."
Elke dag een nieuwe uitdaging
Bij Thermische Motoren deed Mathis hoofdzakelijk het onderhoud en nazicht van huurtoestellen. Maar af en toe mocht hij ook wat grotere zaken aanpakken: "Een vooras reviseren, een nieuwe rem steken … Ik mocht zelfs helemaal alleen de versnellingsbak vervangen van een Doosan-heftruck. Mijn stagebegeleider Frederik Witdouck legde me telkens alles goed uit en liet me dan volop proberen. Hij kreeg de voorbije 30 jaar al veel studenten onder zijn vleugels. Het is een ongelooflijk cadeau om bij zo'n doorgewinterde technieker ervaring te kunnen opdoen."
Het is duidelijk: voor Mathis was zijn stage bij TVH Equipment een heel positieve ervaring: "Ik was aangenaam verrast van de enorme variatie van het werk en ook de sfeer onder de collega's viel heel erg mee. Waarom ik niet liever naar een autoverdeler wou? Daar sleutel je als technieker aan een beperkt aantal wagentypes en meestal krijg je dan nog één specifieke taak, zoals het onderhoud van de remmen. Ik werk heel graag aan mijn eigen auto, maar dat is het dan ook wel. Nee, geef mij maar de grovere, brutere machines van TVH Equipment. Vandaag gaat het bijvoorbeeld om een heftruck, maar morgen krijg ik misschien wel een hoogwerker of schaarlift voor mijn neus. Ik vind dat persoonlijk allemaal veel uitdagender."
In juni heeft Mathis nog een zestal examens, maar daarna keert hij vrijwel meteen terug naar TVH Equipment: "Deze zomer werk ik opnieuw 2 maanden als student bij Diagnosetechnieken. Daarna onderneem ik nog een lange reis en op 1 oktober treed ik officieel in dienst. Ik kijk er nu al naar uit. Dat tal van collega's hier al bijna heel hun carrière aan de slag zijn, is voor mij het mooiste bewijs dat TVH Equipment een heel goed bedrijf is. Ja, met dit vaste contract gaat voor mij een droom in vervulling."
Allround techniekers
Thomas Vanhalst, opleidingshoofd Autotechnologie & Voertuigtechnieken bij Hogeschool VIVES, is niet verwonderd dat Mathis' korte verblijf bij TVH Equipment hem meteen al een baan opleverde: "Voor een bedrijf is zo'n werkveldstage van een maand ideaal om uit te testen welk vlees het in de kuip heeft. Omgekeerd kan de student zo makkelijker ontdekken welke richting hij eigenlijk uitwil. Op school kan je de werkvloer nooit voor de volle 100% nabootsen. Je hebt echt die praktijkervaring nodig om te weten of een bepaalde job je eventueel zou liggen."
De term Autotechnologie is trouwens wat misleidend: in de praktijk belandt maar een fractie van de afgestudeerden in de autobranche. "Wij leiden onze studenten op tot allround techniekers", vervolgt Thomas. "Ze leren allerhande voertuigen onderhouden en herstellen op mechanisch, elektrisch én elektronisch vlak. Maar in pakweg windmolenparken komt een stevige kennis van motoren, hydraulica en elektriciteit evenzeer goed van pas. En ook voor een bedrijf als TVH Equipment, waar je veel technische testen kan uitvoeren en diagnoses moet stellen, hebben onze studenten vast en zeker een prima technische basis."
Constructieve samenwerking
TVH Equipment kreeg doorheen de jaren al veel stagiairs van Hogeschool VIVES over de vloer. In het derde jaar van de opleiding Autotechnologie worden een aantal vakken zelfs bij TVH Academy in Waregem gegeven. Meer bepaald de technische trainingen rond hydraulica. "Dat is voor allebei een duidelijke win-win", zegt Thomas. "Het bedrijf krijgt de kans om zich als kandidaat-werkgever aan de techniekers van morgen te presenteren. En de school moet zelf niet in dure machines investeren. We worden dus allebei beter van deze constructieve samenwerking."
Keine Kommentare
Kommentarfunktion deaktiviert